8/E Forum F/R@T |
|
| ŞEHİTLER Haftası | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
KAJMERT Çırak
Mesaj Sayısı : 176 Kayıt tarihi : 08/03/07
| Konu: ŞEHİTLER Haftası Cuma Mart 16, 2007 1:50 pm | |
| [SIZE="6"] SANA DAR GELMEYECEK MAKBERİ KİMLER KAZSIN
GÖMELİM GEL SENİ TARİHE DESEM SIĞMAZSIN
[/SIZE] [SIZE="5"] Çanakkale İçinde [/SIZE] [SIZE="4"] Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı, Ana Ben Gidiyom Düşmana Karsı. Of Gençliğim Eyvah.
Çanakkale İçinde Bir Uzun Selvi, Kimimiz Nişanlı Kimimiz Evli. Of Gençliğim Eyvah.
Çanakkale Üstünü Duman Bürüdü, On Üçüncü Fırka Yürüdü. Of Gençliğim Eyvah.
Çanakkale İçinde Bir Dolu Testi, Analar Babalar Mektubu Kesti. Of Gençliğim Eyvah.
[/SIZE] [SIZE="5"]BÜYÜK TAARRUZ [/SIZE][SIZE="4"] Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki şayak kalpaklı adam nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel rahat günlere inanıyordu ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında, birdenbire beş adım sağında onu gördü paşalar onun arkasındaydılar O, saati sordu. Paşalar:"Üç" dediler. Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu. Bıraksalar İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı. [/SIZE] [SIZE="5"] BİR YOLCUYA[/SIZE] [SIZE="4"] Dur yolcu! bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda İstiklal uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmet'in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele, Son vatan parçası geçerken ele, Mehmed'in düşmanı boğduğu sele Mübarek kanının akıttığı yerdir.
Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti Yaptığı bu tümsek, amansız çetin Bir harbin sonunda bütün milletin Hürriyet zevkini tattığı yerdir. [/SIZE] Necmettin Halil ONAN Çanakkale’de yaşananların o günleri yaşamış düşman askerlerinin anlatımıyla:[SIZE="4"]“Bayraklar dalgalanıyor, borular öttürülüyor ve dalgalar halinde üzerimize geliyorlardı. Ben makinalı tüfeği sabitleştirdim ve oturduğum yerde namluyu öne ve arkaya çevirerek ateş ediyordum. Nişan almıyordum ama ıskalamak olanaksızdı. İki yüz metre bile yoktu aramızda. Çok kalabalıklar ve arazinin kayalık olması nedeniyle yayılamıyorlardı. Bir açıklıktan geliyorlardı üzerimize. Biz bu uçtaydık ve onlar da öteki uçtan geliyorlardı. Ben ateş ediyordum, iki numaram mermi şeridini tutuyor ve kutudan yeni şeritler çıkartıyordu. Diğerleri tüfekleriyle ateş ediyorlardı. Ateşin etkisini göremiyorduk, sanki büyük bir nesneye ateş eder gibiydik. Tek tek insanlar yoktu karşınızda. Her şey birden sona erdi ve birden önümüzde kimse kalmadı...”[/SIZE]General Tawshend [SIZE="5"]Anekdot: Er Joseph Clements[/SIZE][SIZE="4"] “Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar.”
“Türklerin içinde iriyarı biri vardı, neredeyse iki metrenin üstünde olmalıydı, bizimki de en az onun kadar iriydi. Sanırım prestij için iri adamlarını seçmişlerdi. İkisinde de beyaz bayraklar vardı. Ve ortada duruyorlardı.... Ben ölüleri gömenlerden biri değildim ama siperin kenarına oturdum ve bir süre sonra yanlarına gidip Türk’e sığır kavurması ikram ettim. Gülümsedi, çok sevinmiş göründü ve o da bana ipe dizilmiş incir verdi. Jacko adını verdiğimiz Türk askerlerinden ben de, bizimkilerin hepsi de pek hoşlanmıştık. Onun için kötü bir söz söylendiğini duymadım, temiz dövüşürlerdi ve dünyanın en cesur insanlarıydı. En yoğun ateş karşısında bile durmazlardı, adeta fanatik insanlardı. Onlarla ateşkeste karşılaştığımızda çok esaslı insanlar oldukları sonucuna vardık....” Anekdot: Er Henry Barnes[/SIZE] [SIZE="4"] Yarın Atalarımızı Neler Bekliyor ?
18 Mart 1915 - (Sabah, saat: 11) İngiliz ve Fransız'ların 16 harp gemisi ile Çanakkale Boğazı'na taarruzu...
18 Mart 1915 - (Saat: 14) Çanakkale'nin ateşler içinde kalması...
18 Mart 1915 - (Saat: 17:45) Fransız Bouvet zırhlısının bir torpile çarparak batması...
18 Mart 1915 - (Saat: 17:45'ten sonra) Bouvet zırhlısının yerini almaya gelen İngiliz Irresistible gemisinin de aynı âkibete uğraması...
18 Mart 1915 - (Saat: 17:45'ten sonra ) Irresistible gemisinin yardımına gelen İngiliz Ocean gemisinin de aynı âkibete uğraması... İngiliz Inflexible zırhlısının ağır sûrette yaralanması... Fransız Suffren ve Gaulois zırhlılarının top mermisi isâbeti ile büyük hasâra uğramaları...[/SIZE] | |
| | | KAJMERT Çırak
Mesaj Sayısı : 176 Kayıt tarihi : 08/03/07
| Konu: Geri: ŞEHİTLER Haftası Cuma Mart 16, 2007 1:51 pm | |
| [SIZE="4"]MS"">Çanakkale Savaşları Türk ve Dünya tarihi açısından ilginç özelliklere sahipti. Bu savaşlar iki şekilde ele alınmalıydı. 18 Mart 1915 tarihine kadar meydana gelen Deniz Savaşları ve ardından gelen kara savaşları.
Tepeden tırnağa silahlı Avrupada ufak bir kıvılcım savaşı başlatmaya yetti de arttı bile. 28 Haziran 1914 günü Saat 11.30 da Avusturya Veliahtı Saraybosna da bir Sırplı tarafından öldürüldü.Sırbistan ile Avusturya - Macaristan arasında uzun süren soğuk pretestolardan sonra, Avusturya 1914 saat 11.00 da Sırbistan a resmen savaş ilan etti. Aynı gün Avusturya topları Belgrad ı dövmeye başladı.
Daha sonra savaş ilanları birbirini kovaladı. Almanya 1 Ağustos da Rusya ya, 3 Ağustos da Fransa ya savaş ilan etti.
Böylece Avrupada tam dört sene sürecek kabus başladı.
Osmanlı Devleti ise Balkan Savaşından yenik ve ezik çıkmıştı. Bahriye Nazırı Cemal Paşa 18 Temmuzda müttefik olma arzusu ile gittiği Fransa dan eli boş döndü. Daha sonra Enver Paşa Almanya ile anlaşmayı önerdi ve Osmanlı İmparatorluğu üçlü ittifaka girdi.
Önemli siyasi olaylarda peşi sıra gelmeye başladı. 3 Ağustos da Churchill kendilerine ısmarlanan iki savaş gamisine el koyduklarını resmen bildirdi. Ödenen kaporalarda iade edilmedi.
Almanya ise bu zararımızı telafiye hazırdı. Bu esnada Göben ve Breslav adlı iki Alman Harp Gemisi Fransızların nakliyatına darbe indirmek için Cezayir in Bon ve Filipvil limanlarını bombardıman ettiler. Bir İngiliz kruvazörü tarafından kovalanan gemiler Çanakkaleye doğru yol aldılar. 10 Ağustos günü Marmaraya giren gemilere 16 Ağustos da Türk bayrakları çekildi. 80 milyon marka satın alındığı söylenen gemilere Yavuz Sultan Selim ve Midilli adları verildi.
Kafakas ve Süveyş Cephelerinde Almanlara karşı zorlanan Ruslar ise Türk takviyelerinin doğuya göderilmesinin engellenmesini istiyordu. Bunun üzerine İngilizlerin kafasına Istanbul u zorlama fikrini soktular. Böylece Türkler Kafkasya daki birliklerin bir kısmını geri çekecekler, Rusların yükü hafifliyecekti.
26 Aralık 1914 Pazar günü İngiliz B-11 denizaltısı Boğazdan içeriye girerek Mesudiye zırhlısını 10 dakika içinde batırmasından heveslenen W.Churchill ,İngiliz kabinesinde ikna edici bir konuşma yaptı. Yunanlılar da kuvvetlerini İngilizlerin emrine vereceğini söylemesinden sonra 13 Ocak 1915 tarihli İngiliz Savaş Konseyi, toplantısında harekatı denenmeye değer buldu. Böylelikle Triumph, İnflexible, Queen Elizabet, İrresistible, Ocean, Bouvet, Majestik, Agamemnon gibi zırhlıların yer aldığı yaklaşık 28 büyük gemiden oluşan, Akdeniz tarihinin en büyük deniz gücünü topladılar. 3 Kasım 1914 te Boğaz ağzındaki tabyalarımızın kısa bir süre bombardımanından sonra, bu cephede uzun bir durgunluk görüldü
19 - 26 Şubat 1915 de düşman Kumkale, Orhaniye, Ertuğrul ve Seddülbahir'i içine alan top atışlarına başladı. Gün boyunca 7000 metreye kadar sokulup Türk tabyalarını bombaladılar.Bu mesafeler Türk tabyaları için oldukça fazla olduğu için suskun kaldılar. Gece yapılacak olasıbir taaruzdan korktukları için güneş batmadan evvel geri çekiliyorlardı.
17 Martta General Hamilton müttefikleri ile ertesi gün yapacakları büyük taaruzun planlarını son defa gözden geçirdi. Taarruz A ve B olmak üzere iki hat üzerinde düzenlenmişti. SONUÇ :
Müttefik filo üç büyük gemisini ( Irresistible, Ocean, Bouvet) kaybetmiş, üç tanesi de ( Inflexible, Gaulois, Suffren) ağır yaralanmış, bu suretle eldeki kuvvetlerin üçde birini kaybetmişti. İnsan kayıplarıda 800 ölü ve yaralıyı bulmaktaydı.
Bundan sonra kara çıkarmalarına ağırlık verildi. Donanma karacılara destek kuvvet olarak kullanıldı.[/SIZE]
[FONT="Comic Sans MS"][SIZE="4"]18 MART 1915 ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
1919 KRONOLOJİ
1919
2 Ocak 1919 Lord Curzon'un, "Doğu Trakya'daki Türkler ile Batı Anadolu'daki Rumlar mübadele edilmelidir" yolundaki muhtırası açıklandı. 7 Ocak 1919 İngilizler, Kars, Ardahan ve Batum'un boşaltılmasını istedi. 10 Ocak 1919 Türk birlikleri, Medine'yi teslim etti. 12 Ocak 1919 İngilizler, Kars'a girerek bazı mevkiilere yerleşti. 13 Ocak 1919 İstanbul'da ikinci Tevfik (Okday) Paşa Hükümeti kuruldu. (3 Mart'ta istifa etti. İlk kabinesi : 11.11.1918'de kurulmuştu.) 14 Ocak 1919 Hadımköy - Kuleliburgaz demiryolu istasyonları, Yunanlılarca işgal edildi. (Daha sonra Şark Demiryolları Müdürlüğü Fransızlarca işgal edildi). 15 Ocak 1919 İngilizler, Haydarpaşa Garı'nı işgal etti. 17 Ocak 1919 Kars'ta 2. İslam Şurası toplandı. 18 Ocak 1919 Paris Barış Konferansı toplandı. 22 Ocak 1919 Türk Kuvvetleri, Batum'u boşalttı. 22 Ocak 1919 Bir İngiliz birliği, Konya'ya girdi. 22 Ocak 1919 Hürriyet ve İtilaf Fırkası, yeniden çalışmaya başladı. 26 Ocak 1919 Nurettin Paşa, İzmir Valisi olarak göreve başladı. 30 Ocak 1919 İttihat ve Terakki Fırkası'nın 27 üyesi, Divan-ı Harbe verildi. 2 Şubat 1919 Venizelos, Paris Barış Konferansı'nda Ege Adalarının, Trakya'nın ve Batı Anadolu'nun Yunanistan'a bırakılmasını istedi. 5 Şubat 1919 Meşrutiyetin ilanı üzerine, 24.7.1908'de kaldırılmış olan sansür, yeniden İstanbul'da yürülüğe kondu. (Kaldırılışı : 4 Ekim 1922) 7 Şubat 1919 İngiliz Mareşali Allenby, İstanbul'a geldi. 8 Şubat 1919 23.11.1918'de, İstanbul'a vapurla gelmiş olan, Doğu Orduları Başkomutanı General Franchet D'Esperey, görkemli bir törenle İstanbul'a girdi. 9 Şubat 1919 Mareşal Allenby, İstanbul Hükümeti'ne muhtıra verdi. 12 Şubat 1919 Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, kuruldu. 14 Şubat 1919 Nurettin Paşa, 17. Kolordu Komutanlığına atandı. 19 Şubat 1919 İstanbul'da "Teali-i İslam Cemiyeti" kuruldu. 19 Şubat 1919 Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, kuruldu. 22 Şubat 1919 Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi. 1 Mart 1919 Paris Konferansı'nda, İngiliz ve Fransız delegeleri, Anadolu'da Yunanlılara arazi verilmesini önerdi. 4 Mart 1919 Bir gün önce istifa eden Tevfik (Okday) Paşa Hükümeti yerine, Damat Ferid Paşa'nın Hükümeti geldi. 6 Mart 1919 İstanbul Rumları, bazı taşkınlıklar yaparak saldırılar gerçekleştirdi. 7 Mart 1919 Fransızlar, Kozan'ı işgal etti. 8 Mart 1919 Zonguldak ve Ereğli, Fransızlar tarafından işgal edildi. (Kurtuluşu:20-21.6.1921) 13 Mart 1919 Kazım Karabekir Paşa, Erzurum'da 15. Kolordu komutanlığına atandı. (3 Mayıs'ta Erzurum'a geldi) 14 Mart 1919 Yunanlıların çıkarma planını, İngiltere Başkanı Lloyd George, Fransa Başkanı Clemenceau, İtalya Başkanı Orlando, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Wilson, Paris'te kabul ettiler. 15 Mart 1919 İstanbul'da, Arnavut Teavün Cemiyeti kuruldu. 19 Mart 1919 İzmirli bir heyet, padişahla görüştü. 19 Mart 1919 İzmir Müdafa-i Hukuk kongresi toplandı. 19 Mart 1919 Mustafa Kemal Erzurum'a, örgütlenmeyi anlatan bir mektup gönderdi. 24 Mart 1919 İngilizler, Urfa'yı işgal etti. 28 Mart 1919 İtalyanlar, Antalya'yı işgal etti. 30 Mart 1919 İngilizler, Merzifon'u işgal etti. 30 Mart 1919 Damat Ferid Paşa, İngiltere'nin himayesini sağlamak üzere, Amiral Calthorphe'a bir proje verdi. 10 Nisan 1919 Boğazlıyan Kaymakamı, İstanbul'da idam edildi. 13 Nisan 1919 Kars, İngilizler tarafından işgal edildi. 16 Nisan 1919 Fransızlar, Afyonkarahisar'ı işgal etti. 20 Nisan 1919 Gürcü Birlikleri, Ardahan'a girdi. 24 Nisan 1919 İtalyan askerleri, Konya'ya girdi. 30 Nisan 1919 Mustafa Kemal, 9. Ordu Müfettişi oldu. 5 Mayıs 1919 Mustafa Kemal'in Samsun'a atanma emri, Takvimi Vekayi'de yayınlandı. 5-6 Mayıs 1919 İngiltere Başkanı Lloyd George, Paris'te Barış Konferansı'nda Yunanlıların İzmir'e çıkarma yapmasını istedi 10 Mayıs 1919 İzmir'in işgali, Paris'te İtilaf Devletlerince kararlaştırıldı. 11 Mayıs 1919 Ali Batı ayaklanması başladı. 14 Mayıs 1919 Amiral Calthorphe, İzmir'in işgali için nota verdi. 14 Mayıs 1919 Genelkurmaybaşkanlığına Cevat Paşa atandı. 14 Mayıs 1919 Foça, Karaburun, Urla, Yenikale istihkamları İngiliz, Fransız ve Yunanlılarca işgal edildi. 14-15 | |
| | | KAJMERT Çırak
Mesaj Sayısı : 176 Kayıt tarihi : 08/03/07
| Konu: Geri: ŞEHİTLER Haftası Cuma Mart 16, 2007 1:51 pm | |
| Mayıs 1919 İzmir yurtseverleri, gece Yahudi Maşatlığı (şimdi park)'ında toplanarak "Redd-i İlhak" ilkesini kabul ettiler. Kurulan Redd-i İlhak Heyet-i Milliyesi" halka bir bildiri yayınladı. 15 Mayıs 1919 İzmir, İtilaf Devletlerinin desteği ile, Yunanlılar tarafından işgal edildi ve ilk silahlı direniş başladı. 15 Mayıs 1919 İzmir'in işgalinden 4 saat 10 dakika sonra, Denizli Müftüsü Ahmed Hulusi Efendinin başkanlığında, "Denizli Heyeti Milliyesi" kuruldu. 15-16 Mayıs 1919 Damat Ferid Paşa Hükümeti, yeniden kuruldu. 16 Mayıs 1919 Balıkesirliler, işgali protesto ve silahlı mücadele kararı aldı. 16 Mayıs 1919 Yunanlılar, Urla ve Seferihisar'ı işgal etti. 16 Mayıs 1919 Mustafa Kemal, 9 uncu Ordu Müfettişi olarak Samsun'a gitmek üzere, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan ayrıldı. 17 Mayıs 1919 Refet Bey (Bele), Sivas'ta 3. Kolordu komutanlığına atandı. 18 Mayıs 1919 İstanbul Dar-ül fünunu, (Üniversite) işgali protesto için ilk toplantıyı düzenledi. 18 Mayıs 1919 Balıkesirliler, Alacamescid toplantısını düzenledi. Kuvayı Milliye hareketi ve kongre toplanması kararı alındı. 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal, Samsun'a çıktı ve Kurtuluş Savaşı başladı. 19 Mayıs 1919 Damat Ferid Paşa, ikinci hükümetini kurdu. 20 Mayıs 1919 İngiliz Muhipleri Cemiyeti kuruldu. 20 Mayıs 1919 Albay Bekir Sami, 17. Kolordu komutanlığına atandı. 20 Mayıs 1919 Seydiköy Yunanlılarca işgal edildi. 21 Mayıs 1919 Mustafa Kemal, Erzurum'da 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya şifre ile düşüncelerini bildirdi. 21 Mayıs 1919 16 Nisan'da, Fransızlar tarafından işgal edilen Afyonkarahisar, İtalyanların eline geçti. 22 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa, Sadaret'e raporunda "Millet tek vücut olup hâkimiyet esasını ve Türklük duygusunu hedef kabul etmiştir." dedi. 22 Mayıs 1919 Kadıköy Mitingi düzenlendi ve Halide Edip, konuşma yaptı. 23 Mayıs 1919 Sultanahmet Meydanı'nda ve Sivas'ta mitingler düzenlendi. 23 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın bir telgraf çekerek, 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa (Cebesoy) ile ilk kez temas kurdu. 23 Mayıs 1919 Sait Molla, "İngiliz Muhipleri Cemiyeti"nin kurulduğunu belediye başkanlarına bildirdi. 25 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa, Havza'ya geldi. 26 Mayıs 1919 Yunanlılar, Manisa'yı işgal etti. 26 Mayıs 1919 İstanbul'da Şuray-ı Saltanat, İngiliz mandasını kabule karar verdi. 27 Mayıs 1919 Yunanlılar, Aydın'ı işgal etti. 28 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Havza'dan, sivil ve asker yüksek memur ve komutanlıklara, işgaller üzerine mitingler düzenlenmesini bildirdi. 28 Mayıs 1919 Ödemiş dolaylarında Yunanlılarla çatışmalar başladı.(İngilizler, İstanbul'da tutukladıkları 67 Türk politika adamını Malta'ya sürdü) 29 Mayıs 1919 Ayvalık'ta, Ali Bey (Çetinkaya) komutasında, Yunanlılara karşı direniş başladı. 2 Haziran 1919 Kazım Özalp, 61. Tümen'de göreve başladı. 3 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın mitinglerle ilgili Harbiye Nezareti'ne (Bakanlığa) cevabında : "Milletin heyecanını ve tezâhürât-ı milliyeyi (millî gösterileri) men ve tevkif için (durdurmak için) hiç kimsede kudret ve takat göremem".dedi 4 Haziran 1919 Nazilli, Yunanlılar tarafından işgal edildi. 6 Haziran 1919 Müttefik komutanlardan General Milne, Mustafa Kemal Paşa hakkında İstanbul Hükümeti'ne ültimatom verdi. 6 Haziran 1919 Damat Ferid ve yanındakiler, Paris Konferansı'na katılmak üzere yola çıktı. 8 Haziran 1919 Harbiye Nazırı, Mustafa Kemal Paşa'yı İstanbul'a geri çağırdı. 8 Haziran 1919 Rauf Orbay, Ankara'ya geldi. 9 Haziran 1919 Aydın Cephesinde, Kuvayı Milliye birliği kuruldu. [/SIZE][/FONT]
Sans MS"">[SIZE="4"]10 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın tamimi (genelgesi): "İstiklâl-i millîmiz (millî bağımsızlığımız) uğrunda bütün mevcudiyetimle... milletle beraber nihayetine kadar çalışacağıma mukaddesatım namına söz veririm". 11 Haziran 1919 Damat Ferid Paşa, Paris Barış Konferansına katılmak üzere, İstanbul'dan Paris'e gitti. 12 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Havza'dan ayrıldı. 12 Haziran 1919 Alaşehir'de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı. 13 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Amasya'da bir heyeti kabul etti. 16 Haziran 1919 Yörük Ali Efe bir Yunan, müfrezesini imha etti. 17 Haziran 1919 Erzurum İl Kongresi toplandı. 17 Haziran 1919 İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe, Mustafa Kemal'in geri çağırılması için Harbiye Nezaretine yazı yazdı. 18 Haziran 1919 Ali Batı ayaklanması bastırıldı. 18 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa, Anadolu ve Rumeli milli teşkilatının birleştirilmesi hakkında, bir genelge yayınladı. 18 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Trakya'da bulunan kolordu komutanı Cafer Tayyar'a (Eğilmez) şifre ile düşüncelerini bildirdi. 19 Haziran 1919 Ali Fuat Paşa ve Rauf Bey, Mustafa Kemal Paşa ile buluşmak üzere Amasya'ya geldi. 21 Haziran 1919 Mustafa Kemal, İstanbul'da bulunan tanınmış kişilere (Abdurrahman Şeref, Reşit Akif Paşa, Seyit, Halide Edip (Adıvar), Kara Vasıf, Nafia Nazırı Ferit Paşa, Sulh ve Selamet Fırkası Başkanı Ferit Paşa, Cami (Baykut), Ahmet (Rıza)) gönderdiği mektupta "Artık İstanbul Anadolu'ya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir" dedi. 21 Haziran 1919 Amasya Tamimi hazırlandı. 22 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Amasya Genelgesiyle, milli kuvvetleri bir gaye ve bir teşkilat çevresinde toplamak amacıyla, Sivas'ta bir kongre toplanması gerektiğini duyurdu. 22 Haziran 1919 Erzurum İl Kongresi kapandı. 23 Haziran 1919 Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti tarafından görevinden alındı. 25 Haziran 1919 Çerkez Ethem ve Demirci Mehmet Efe kuvvetleri, Yunanlılarla çarpışmaya başladı. 25 Haziran 1919 Mustafa Kemal Paşa, Amasya'dan Sivas'a hareket etti. 26 Haziran 1919 1. Dünya Savaşı sonunda, İtilaf Devletleri ile Almanya arasında Versay Barış Anlaşması imzalandı. 27 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Sivas'a geldi. 28 Haziran 1919 Mustafa Kemal, Sivas'tan Erzurum'a doğru yola çıktı. 28 Haziran 1919 1. Balıkesir Kongresi toplandı. 3 Temmuz 1919 Mustafa Kemal, Şark İlleri Müdafaai Hukuk Cemiyeti'nin kongresine katılmak üzere, Erzurum'a geldi. 8 Temmuz 1919 Mustafa Kemal resmi görevinden ve askerlikten çekildi. 9 Temmuz 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın görevine son verildiği hakkında, Harbiye Nazırı genelge yayınladı. 10 Temmuz 1919 Trakya - Paşaeli Kongresi başladı. 11 Temmuz 1919 Demirci Mehmet Efe, Kuvay-i Milliye saflarına katıldı. 13 Temmuz 1919 Refet Bele Bey, İstanbul hükümeti tarafından görevinden (3. Kolordu Komutanlığı’ndan) alındı. 18 Temmuz 1919 Müttefik Yüksek Konseyi, işgal bölgeleri hakkında anlaşamayan İtalya ve Yunanistan arasında bölüştürme yaptı ve Aydın'ın İtalyanlara verilmesi kararlaştırıldı. 20 Temmuz 1919 Kazım Karabekir Paşa, 3. Ordu (eski adı 9. Ordu) Müfettişliği'ne Vekil olarak atandı. 20 Temmuz 1919 Mustafa Kemal, Mazhar Müfit'e (Kansu) ileride Cumhuriyet'in kurulacağını söyledi. 21 Temmuz 1919 Damat Ferid Paşa, 3. kez hükümeti kurdu. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi toplandı ve Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi'ne Başkan seçildi. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi çalışmalarına başladı. 26 Temmuz 1919 2. Balıkesir Kongresi toplandı. 4 Ağustos 1919 3. Kafkas Tümeni Komutanı Yarbay Halit (General Karsıalan), Mustafa Kemal Paşa'ya bağlılık telgrafı çekti. 4 Ağustos 1919 İsmet Bey Askeri Şûra üyeliğine getirildi. 6 Ağustos 1919 1. Nazilli Kongresi toplandı. 7 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi sona erdi. 7 Ağustos 1919 Mustafa Kemal Paşa,Yarbay Halit'in telgrafına karşılık verdi. 9 Ağustos 1919 1. Nazilli Kongresi çalışmalarını tamamladı. 9 Ağustos 1919 Mustafa Kemal, askerlikten çıkarıldı. 10 Ağustos 1919 Halide Edip (Adıvar), Mustafa Kemal'e bir mektup göndererek, Amerika'ya başvurmayı önerdi. 14 Ağustos 1919 Heyet-i Temsiliye'nin ilk toplantısı gerçekleştirildi. 16 Ağustos 1919 Alaşehir Kongresi açıldı. 24 Ağustos 1919 Şarki Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. 25 Ağustos 1919 Alaşehir Kongresi, çalışmalarını tamamladı. 27 Ağustos 1919 Mustafa Kemal'e "Erzurum hemşehriliği" payesi verildi. 29 Ağustos 1919 Mustafa Kemal, Erzurum'dan ayrıldı. 2 Eylül 1919 Mustafa Kemal, Sivas'a geldi. 3 Eylül 1919 İstanbul Hükümeti, Sivas Kongresi'ni önlemeye çalıştı. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi toplandı ve Mustafa Kemal, Sivas Kongresi'ne Başkan seçildi. 7 Eylül 1919 Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. 8 Eylül 1919 Manda önerileri Kongre'de kabul edilmedi. 9 Eylül 1919 Sivas Kongresi'nin karar - tatbik yetkileri verdiği Heyet-i Temsiliye, Ali Fuat Paşa'yı Anadolu Umum Kuvay-ı Milliye Kumandanlığına tayin etti. 10 Eylül 1919 İtilaf Devletleri ile Avusturya arasında, Sen Jermen (Saint German) barış anlaşması imzalandı. 11 Eylül 1919 Mustafa Kemal, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi Başkanlığına seçildi. 11 Eylül 1919 Sivas Kongresi sona erdi. 12 Eylül 1919 Padişah Mehmet Vahideddin, İngiltere ile manda anlaşmasını tasdik etti. 13 Eylül 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın, mebus (milletvekili) seçimi hazırlıkları hakkındaki genelgesi yayınlandı. 14 Eylül 1919 Sivas'ta "İrade-i Milliye" gazetesi yayımlandı. 16 Eylül 1919 3. Balıkesir Kongresi toplandı. 19 Eylül 1919 2. Nazilli Kongresi toplandı. 20 Eylül 1919 Vahidettin, İstanbul Hükümeti'ne yardımcı olunmasına ilişkin bir beyanname yayınladı. 22 Eylül 1919 Mustafa Kemal, General Harbourd ile görüştü. 27 Eylül 1919 3. Bozkır Ayaklanması çıktı. 27-28 Eylül 1919 Konya Valisi Cemal, İstanbul'a kaçtı. 30 Eylül 1919 Damat Ferid Paşa, sadrazamlıktan istifa etti. 2 Ekim 1919 Ali Rıza Paşa Hükümeti kuruldu. 2 Ekim 1919 Mustafa Kemal, İstanbul Belediyesine mektup yazarak, İstanbul ahalisini Anadolu'daki mücadeleye çağıran beyannamesini yayınladı. 3 Ekim 1919 Mustafa Kemal, yeni sadrazama çektiği telgrafta, hükümet, Erzurum ve Sivas kongreleri amaçlarına uyduğu takdirde, ulusal örgütlerin hükümete yardımcı olacağını belirtti. 4 Ekim 1919 1. Bozkır Ayaklanması bastırıldı. Aynı tarihte Mustafa Kemal, çektiği bir telgrafla, Yahya Kaptan adlı milis komutandan İzmit yöresinde güçlü bir örgüt kurmasını istedi. 7 Ekim 1919 Trakya Paşaeli Müdafaa Heyet-i Osmaniyesi, Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne katıldı. 7 Ekim 1919 Yunanlıların yaptıkları zulümleri incelemek üzere kurulmuş olan, Uluslararası İnceleme Komisyonu, hazırladığı raporu Paris'te Barış Konferansı'na verdi. 13 Ekim 1919 "Tasviri Efkar" gazetesi başyazarı Velit'in (Ebüzziya) Mustafa Kemal'e sorduğu sorulara Mustafa Kemal yanıt verdi. 15 Ekim 1919 Bahriye Nazırı Salih Paşa, Amasya'ya hareket etti. 16 Ekim 1919 1. Edirne Konferansı başladı. 16 Ekim 1919 Mustafa Kemal ve arkadaşları Sivas'tan, Amasya'ya doğru yola çıktılar. 17 Ekim 1919 Batı Trakya'daki İskeçe kasabası, Yunanlılar tarafından işgal edildi. 18 Ekim 1919 Mustafa Kemal ve arkadaşları Amasya'ya geldiler. 20 Ekim 1919 2. Bozkır Ayaklanması çıktı. 20-22 Ekim 1919 Mustafa Kemal, İstanbul'dan gelen Bahriye Nazırı (Bakan) Salih Paşa ile Amasya'da görüştü. Amasya Protokolü imzalandı. 23 Ekim 1919 Pontus Hareketi (ve Doğu Trakya) için, İstanbul Rumlarca merkez kabul edildi. 25 Ekim 1919 1. Anzavur isyanı başladı. 26 Ekim 1919 Bayburt'un Hart bucağında, Şeyh Eşref ayaklanması başladı. 27 Ekim 1919 Mustafa Kemal, Tokat'a gitti. 28 Ekim 1919 Mustafa Kemal Tokat'tan Sivas'a doğru yola çıktı. 28 Ekim 1919 Heyet-i Temsiliye, Ali Rıza Paşa kabinesini destekleme kararı aldı. 29 Ekim 1919 Fransızlar, Güneydoğuda İngiliz işgal kuvvetlerinin yerini aldı ve Fransızlar Antep'e girdi. 31 Ekim 1919 Maraş'ta, Sütçü İmam Olayı gerçekleşti. 3 Kasım 1919 "Karakol Cemiyeti" adlı direniş örgütü kuruldu. 3 Kasım 1919 General Milne, İzmir Cephesindeki Milli kuvvetlerin, 3 km. geri alınması gerektiğini, Harbiye Nazırı Cemal Paşa'ya bildirdi. 4 Kasım 1919 3. Bozkır Ayaklanması bastırıldı. 5 Kasım 1919 Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti kuruldu. 7 Kasım 1919 Mustafa Kemal, İstanbul'da toplanması kararlaştırılan Osmanlı Meclisi için Erzurum'dan milletvekili seçildi. 16 Kasım 1919 Mustafa Kemal Paşa, batıdaki milli kuvvetlerin örgütlenmesi ve ordu tarafından desteklenmesi için bazı kolordu ve tümen komutanlarına önerilerde bulundu. 16 Kasım 1919 Batı Anadolu'daki kuvvetlerin, üç cephe üzerinde tertiplenmesi hakkında, Mustafa Kemal Paşa, Heyeti Temsiliye adına Harbiye Nezareti'ne öneri sundu. 16 Kasım 1919 Balıkesir'de, Mustafa Necati ile Vasıf ve Esat (Çınar) kardeşler "İzmir'e Doğru" gazetesini yayınlamaya başladılar. 19 Kasım 1919 4. Balıkesir Kongresi toplandı. 21 Kasım 1919 Gökçen Efe şehit oldu. 27 Kasım 1919 İtilaf Devletleri ile Bulgaristan arasında, Nöyyi Barış Anlaşması imzalandı. 27 Kasım 1919 Kara Vasıf Sivas'a gitti. 28 Kasım 1919 Maraş mücadelesi başladı. 29 Kasım 1919 Antep ve Maraş'a Kılıç Ali 29 Kasım 1919 Maraş'da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. 29 Kasım 1919 İstanbul'da "Karakol" Cemiyeti kuruldu. 30 Kasım 1919 1. Anzavur İsyanı'nda, Anzavur kuvvetleri yok edildi. 4 Aralık 1919 Trabzon ve Havalisi Adem-i Merkeziyet Cemiyeti kuruldu. 8 Aralık 1919 Batı Anadolu hareketinin yönetimi, Ali Fuat Paşa'ya verildi. 10 Aralık 1919 3. Kolordu komutanı Albay Refet (Bele), Nazilli'ye gelerek, Aydın Kuvay-ı Milliye komutanlığını üzerine aldı. [/SIZE]
[SIZE="4"]13 Aralık 1919 Galibler Yüksek komiserleri, Yunanlıların İzmir'i işgalini kabul etmedi. 18 Aralık 1919 Mustafa Kemal Paşa, Sivas'tan ayrıldı. 18 Aralık 1919 Batum'da Pontus Hükümeti kuruldu. 23 Aralık 1919 İtalyanlar Antalya'dan sonra, Konya'ya kadar geldi. 27 Aralık 1919 Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye üyeleriyle birlikte Ankara'ya geldi. 28 Aralık 1919 Mustafa Kemal, Ankaralılarla bir konuşma yaparak durumu anlattı. 29 Aralık 1919 Urfa'da Kuvayı Milliye kuruldu. 29 Aralık 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın, Heyet-i Temsiliye ile görüşmek üzere milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi hususundaki genelgesi yayınlandı. 29 Aralık 1919 Mustafa Kemal'in ordudan atılmadığı, istifa ettiği, alınan nişan ve madalyalarının geri verilmesi üzerinde Meclis-i Vükela (bakanlar kurulu) kararı alındı.[/SIZE] | |
| | | Admin Admin
Mesaj Sayısı : 216 Yaş : 31 Kayıt tarihi : 27/02/07
| | | | MvPErEN Kalfa
Mesaj Sayısı : 285 Yaş : 31 Kayıt tarihi : 27/02/07
| Konu: Geri: ŞEHİTLER Haftası Cuma Mart 16, 2007 2:32 pm | |
| eet de bn su resım gondermeyı bılmıom ya mert bise de ogret | |
| | | | ŞEHİTLER Haftası | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|